Varenie podľa 5 elementov

Recepty sú z knihy Kuchařka podle pěti elementů od Barbary Temelie a Beatrice Trebuth

V Číne je poradenstvo v oblasti výživy pevnou súčasťou tradičného lekárskeho ošetrenia. Výber jedla sa prispôsobuje veku, individuálnej konštutúcii, ale napríklad aj ročnému obdobiu a klíme v príslušnej oblasti.

Zdravie z pohľady čínskej medicíny predstavuje vyváženosť jinu a jangu. Ak je jedna alebo druhá strana oslabená, vieme ju podporiť správnou stravou. Táto téma je veľmi komplexná, a ak vás zaujíma, odporúčam vám vyhľadať terapeuta čínskej medicíny, ktorý sa venuje aj dietetike.

Ja som pre vás vybrala 4 recepty, v ktorých je jin aj jang vyvážený, takže ich môžete bez obáv vyskúšať - výnimky uvádzam vždy pod receptom.

Ako uvidíte, v každom z nich je zastúpených všetkých 5 elementov - drevo, oheň, zem, kov, voda, aj keď nie vždy priamo v potravine - do úvahy berieme celý proces varenia (napríklad pri smažení olej dávame na už rozpálenú panvicu, ktorá predstavuje element ohňa).
Je to krásna alchýmia a dobrodružstvo - o to viac, že v receptoch často nie sú presné množstvá :) Autorky tak urobili zámerne, aby podporili hravý a intuitívny prístup k vareniu :)

Jednotlivé elementy v receptoch označujem skratkami podľa ich prvých písmen: drevo - D, oheň - O, zem - Z, kov - K, voda - V.
Základné pravidlo varenia podľa 5 elementov je jedlo pri pridaní každého nového elementu pomiešať.

Pšenové palacinky

Potrebujeme:
pšeno (Z), 2 vajíčka (Z), mlieko (Z), trstinový cukor (Z), zázvor čerstvý strúhaný (K), soľ (V), citrónovú kôru z chemicky neošetreného citóna (D), kakao (O), sezamový olej (Z)

Príprava:
2 šálky pšena pomelieme na jemno,
2 vajíčka vyšľaháme do penista, 
pridáme asi 4 polievkové lyžice (PL) mlieka,
trochu trstinového cukru,
trošku strúhaného zázvoru,
štipku soli,
trochu nastrúhanej citrónovej kôry,
štipku kakaa,
a toľko vody, aby miešaním vzniklo hladké husté cesto.

Necháme ho 15 minút odpočívať. Potom na horúcej panvici ohrejeme sezamový olej a smažíme palacinky.

Pôsobenie: posilňujúce.
Kedy nie: pri vlhkosti alebo horúcej vlhkosti v tele (zahlienenie, zavodnenie, opuchy, hromadenie odpadových látok v tele), pri neznášanlivosti tukov.

"Bramboračka" s bazalkou

Potrebujeme:
4 stredne veľké zemiaky (Z), 2 stredne veľké mrkvy (Z), hľuza zeleru (Z), korenie (K), rasca (K), pažítka (K), cesnak (K), soľ (V), citrón (D), bazalka (O), červená paprika (O), trstinový cukor (Z), olivový olej alebo maslo (Z)

Príprava:
Do hrnca s horúcou vodou (O)
pridáme nadrobno nakrájané zemiaky,
nadrobno nakrájané mrkvy,
jeden kus hľuzy zeleru,
pridáme štipku korenia, mletej rasce,
prelisovaný strúčik cesnaku,
štipku soli,
jednu čajovú lyžičku (ČL) citrónovej kôry.

Varíme cca 20 minút, kým zelenina nie je mäkká. Pridáme pol zväzku na jemno nasekanej bazalky a spracujeme na pyré.

Do neho primiešame druhú polku zväzku bazalky,
dochutíme červenou paprikou,
štipkou trstinového cukru,
jednou PL oleja alebo masla,
čerstvo pomletým korením,
soľou.

Pôsobenie: posilňujúce. Ideálne, dobre stráviteľné večerné jedlo. Odporúčané pri slabom trávení.

Zelenina na plechu

Potrebujeme:
olivový olej (Z), zemiaky (Z), mrkvu (Z), baklažán (Z), papriky (Z), cibuľu (K), korenie (K), soľ (V), paradajky (D), čerstvý tymián (O) (prípadne sušený (Z)). Baklažány a paradajky je možné vymeniť za petržlen (koreň) a šampióny.

Príprava:
Plech potrieme olejom,
zemiaky nakrájame na štvrťky a dáme na plech,
pridáme mrkvy nakrájané na väčšie kúsky,
papriky a cibule na štvrťky,
nechať 200 minút piecť pri teplote 200°C,
pridáme balkažány na väčšie kúsky,
dochutíme korením,
soľou,
poukladať paradajky na štvrťky,
posypať tymiánom
a piecť ďalších 15 minút.

Pôsobenie: posilňujúce, vytvára čchi, posiňuje sred. Odporúča sa pri oslabenom trávení a nedostatku čchi. Pri vlhkosti v tele nahradíme paradajky a baklažán šampiónmi a petržlenom.

Jednoduchý mäsový vývar

Potrebujeme:
mäso podľa vlastného výberu - hovädzie s kosťou (Z), jahňacie (O), slepačie (D), kuracie (D)..., olej (Z), čerstvý zázvor (K), klinčeky (K), bobkový list (K), celé korenie (K), semienka koriandra (K), soľ (V), citrónD (), červená paprika (O)

Príprava:
Do hrnca so studenou vodou 
vložíme mäso s kosťami,
zohrejeme a krátko varíme, kým sa nezačne tvoriť pena na hladine - vtedy tekutinu precedíme cez sitko a úokrievku umyjeme od peny.
Potom mäso vložíme do horúcej vody, dáme variť,
pridáme trošku oleja,
pár plátkov zázvoru a podľa chuti klinčeky, bobkový list a celé korenie,
semienka koriandra,
soľ,
citrónovú šťavu,
trošku červenej papriky.

Vývar varíme na miernom plameni so zakrytou pokrievkou aspoň 2,5 hodiny, ale pokojne aj celú noc. AK má byť mäso použité, treba ho vytiahnuť hneď, ako je uvarené a späť do vývaru vložiť už len kosti.

Potom vývar scedíme, vychladíme a môžeme uchovávať v chladničke.

Tipy:
→ čím dlhšie vývar varíme, tým viac bude zahrievajúci a posilňujúci;
→ ak vývar neobsahuje žiadnu čerstvú zeleninu, je možné ho uchovávať v chladničke aj niekoľko dní;
→ horúci vývar môžeme piť na posilnenie, alebo s čerstvou zeleninou a obilím jesť ako polievku.

Pôsobenie: posilňujúci a zahrievajúci (podľa typu mäsa a doby varenia), vytvára čchi a jang. Odporúča sa pri nedostatku čchi, pri vyčerpaní, precitlivelosti na chlad, nedostatku motivácie, oslabenej imunite.

Dobrú chuť :)

Barbara Temelie, Beatrice Trebuth: Kuchařka podle pěti elementů, vyd. Eugenika 2008